Article
1 comment

Drie stappen om een energieburn-out te voorkomen als je een introverte ondernemer bent.

Voor introverte mensen zijn energie en balans belangrijke begrippen. Vaak is het ook iets waar we mee worstelen. De balans tussen activiteiten die energie vreten en activiteiten die energie opleveren is lastig te bewaren.

Energieburn-outs komen maar al te vaak voor

De meeste introverte ondernemers zijn zich er wel van bewust dat ze regelmatig alleen-tijd moeten inplannen of op zijn minste rustige activiteiten moeten zoeken om zich weer op te laden. Meestal gebeurt dit echter ad hoc en denken we er niet bewust over na.

En dat is waarom energieburn-out zo vaak voorkomt. En let op met energieburn-out bedoel ik niet de burn-out zoals we die kennen, maar meer een hele heftige energiedip. Dip vond ik te algemeen, vandaar de keuze voor burn-out.

Hoe herken je een energieburn-out?

Als je introvert bent, is de kans groot dat je op z’n minst wel één keer een energieburn-out hebt gehad, de vraag is echter of je hem als zodanig hebt herkend.
Het lastige is dat een dergelijk energietekort zich bij iedereen anders uit. De voelt zich fysiek gewoon helemaal uitgeput, ook al slaap je genoeg, eet je gezond en beweeg je voldoende. Anderen ervaren een – of alle – van de onderstaande verschijnselen:

  • Je ergeren aan en geen geduld hebben met jezelf, je klanten en iedereen om je heen;
  • Het gevoel hebben dat het je allemaal teveel is, je kunt het allemaal niet meer bolwerken en elke vraag en elk verzoek zijn je teveel;
  • Niet meer in staan zijn om met opbouwende kritiek om te gaan. Zelfs de kleinste suggestie voor verbetering klinkt in jouw oren als: “Je doet het HELEMAAL verkeerd!”;
  • Een gebrek aan creativiteit, helemaal niets nieuws meer kunnen bedenken;
  • Je vertwijfeld afvragen waarom je ook alweer voor jezelf was begonnen en of je niet maar beter weer gewoon in loondienst kunt gaan werken.

Het spreekt voor zich dat geen van de bovenstaande zaken ideaal is als je zelfstandig ondernemer bent. En ja, ook ik heb het allemaal al wel eens gevoeld en gedacht. En nee, dat was allesbehalve leuk.
Dus laten we nu eens kijken hoe je kunt voorkomen dat je op dat punt belandt. En mocht je al op dat punt zitten, hoe je er weer uit kunt komen.

Drie eenvoudige stappen om proactief met je energie om te gaan

Wanneer je voor een goede balans wilt zorgen in je energieniveau en wilt voorkomen dat je overwerkt en uitgeput raakt, kun je de volgende eenvoudige stappen doorlopen:

  1. Weten wat jouw energievreters zijn.
  2. Weten wat jouw energiegevers zijn.
  3. Die informatie gebruiken om energiebewust te plannen.

Om het je gemakkelijk te maken heb ik voor jou een pakketje werkbladen samengesteld dat je kunt gebruiken om de onderstaande stappen te doorlopen.

Dit pakketje kun je aanvragen door je naam en e-mailadres hieronder in te vullen en op JA! te klikken.

 

Energiemanagement voor introverte ondernemers

Stap 1: weten wat jouw energievreters zijn

De eerste stap naar een goede planning is het in kaart brengen van hoe je je energie nu besteedt. Wat doe je allemaal op een dag? En specifiek, welke activiteiten vreten vooral energie? Na welke activiteiten in jouw bedrijf merk je dat je moe bent – en dat kan natuurlijk variëren van een beetje moe tot heel erg moe?

Voor veel introverten zijn de activiteiten die de meeste energie vreten, de activiteiten die draaien om interactie met andere mensen. We steken daar veel energie in, waardoor we naderhand echt weer moeten opladen. Tegelijkertijd nemen de gevoelige introverten onder ons ook energie (en prikkels) van onze gesprekspartners op en ook dit kan bijdragen aan het zware en vermoeide gevoel na afloop van dit soort activiteiten.

Maar, geen mens is hetzelfde, dus ga vooral voor jezelf heel goed na welke activiteiten in jouw leven je de meeste energie kosten. Het kan handig zijn om eens één of twee weken een energiedagboekje bij te houden en op te schrijven hoe je je voelt op verschillende momenten op de dag of na afloop van activiteiten.

Stap 2: weten wat jouw energiegevers zijn

De tweede stap in het zoeken naar een goede energiebalans is het bepalen welke activiteiten jou juist energie opleveren.

Voor de meeste introverte mensen zal alleen-tijd hier zeker bij horen. Maar hoe we die tijd alleen besteden, is weer voor iedereen anders. Ik kan er bijvoorbeeld al enorm van genieten om lekker op de bank te zitten in een verder compleet leeg en stil huis, heerlijk even in alle rust genieten van de stilte om me heen. Of ik ga lekker even een frisse neus halen en genieten van al het moois buiten. Of een lekker warm bad, opgekruld in de stoel een boek lezen en ga zo maar door.

Maar ja, wie ben ik? Misschien krijg jij juist wel heel veel energie van lekker een uurtje fanatiek sporten (niets voor mij) of ga je lekker even mediteren of maak je je hoofd leeg door lekker te gaan koken.

Maak voor jezelf maar eens een lijstje met activiteiten waar jij energie van krijgt.

Stap 3: die informatie gebruiken om energiebewust te plannen

En nu, actie! Want het is leuk om in kaart te brengen wat energie vreet en wat energie oplevert, maar daar heb je natuurlijk niets aan wanneer je er vervolgens niets mee doet. Om optimaal te kunnen werken en te genieten van alles wat het leven je te bieden heeft, is het belangrijk om je agenda in te plannen met in je achterhoofd je verwachte energiepeil op dat moment.

Stel je krijgt in een bepaalde week vrienden te logeren en je weet dat dat soort dingen energie vreet, omdat je wanneer je thuis bent (onbewust of bewust) steeds met hen bezig bent. Dan is het dus verstandig om andere activiteiten waarvan je weet dat ze je veel energie kosten zo veel mogelijk te vermijden. Krijg je dus voor die week een uitnodiging voor een netwerkbijeenkomst, dan is het verstandig om die te laten schieten.

En ander, kleiner, voorbeeld is het volgende. Als coach voer ik natuurlijk veel gesprekken met mensen, via Skype of live. Ik weet dat hoe leuk ik dit soort gesprekken ook vind, ze me ook energie kosten en daarom zorg ik dat ik altijd wat tijd om de gesprekken heen plan om even tot rust te komen. De energie van het ene gesprek loslaten en dan even mijn rust pakken om dan naar het volgende gesprek toe te leven.

Maar nu jij!

Ik heb je hierboven drie stappen laten zien die jij kunt gebruiken om energiebewust te gaan plannen, om een energieburn-out te voorkomen. Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervan vindt.

Wat zijn jouw energievreters? Hoe ga je daar mee om? En wat zijn juist de dingen die jou energie opleveren en hoe zou je in je werk (en in je leven) voor meer balans kunnen zorgen?

Laat het me hieronder weten!

1 Comment so far

  1. Pingback: Een potje tijd...? Of energie...? - Studio Schrijf

Geef een reactie

Required fields are marked *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.