Article
0 comment

Ingevingen, wat doe jij er eigenlijk mee?

Je kent het vast wel, zomaar ineens schiet er een gedachte door je hoofd, een gedachte waarvan je hart even een sprongetje maakt, omdat je er blij van wordt. Misschien is het een goed idee, of een oplossing voor een probleem waar je al een poosje mee worstelt. Maar dat soort ingevingen verdwijnen over het algemeen ook even snel als ze zijn binnengekomen. Tenminste, als je er niets mee doet…

Ik heb ook met grote regelmaat dat soort ingevingen. En bij mij zijn het vooral vaak hele goed plannen. Mijn Routeplanner Retreat is bijvoorbeeld door zo’n ingeving ontstaan – een ingeving waar mijn hart echt van ging gloeien en waarvan ik direct voelde hier moet ik iets mee. Dat heb ik ook gedaan. Maar even zo vaak stel ik het handelen naar mijn ingevingen uit. En dat is zonde.

Wat zijn ingevingen eigenlijk?

Van Dale geeft als definitie voor het woord ingeving:
Inspiratie, plotselinge gedachte, inval

En dat beschrijft heel goed hoe ik mijn ingevingen ervaar. Het zijn gedachten die plotseling in me opkomen, waarvan ik meteen voel dat ik er iets mee wil. Ingevingen komen bij mij ook vaak op het moment dat mijn hoofd niet aan het werk is.

Zo ervaar ik dit soort invallen als ik in de auto zit of wanneer ik lekker buiten aan het wandelen ben, of wanneer ik ’s avonds heerlijk in bad zit (ik ben een fervent badderaar – heerlijk dat warme water om me heen) of terwijl ik de was opvouw (een meditatief moment voor mij, ik ben een beetje gek wat dat betreft, geloof ik.

Ik geloof dat mijn ingevingen uit mijn onderbewuste komen of misschien juist wel uit mijn hogere bewustzijn – fluisteringen van het universum die mij verder helpen. Alle wijsheid ligt in onszelf opgesloten, we komen er vaak alleen niet bij, omdat we alles met ons hoofd willen bedenken. En juist dat hoofd zorgt er bij mij voor dat er ik ingevingen niet hoor of dat ik er niets mee doe en ze ongebruikt terzijde schuif.

Wat is dat toch met ons hoofd?

Ons hoofd wil alles altijd maar begrijpen – zo zijn we nou eenmaal voorgeprogrammeerd als mensen – terwijl sommige dingen gewoon niet altijd te begrijpen zijn. Als we alles met ons hoofd willen beredeneren, slaan we veel ideeën dood. Tegen de de tijd dat we dan zover zijn dat we iets met onze ingevingen willen gaan doen, is de glans er allang vanaf en is de creatie-energie eruit.

Een andere kant is dat ons hoofd ons heel graag wil beschermen voor alles wat anders, buiten de gebaande paden of spannend is. Op het moment dat ik zo’n plotselinge ingeving krijg, merk ik dat na het eerste enthousiasme, mijn innerlijke criticus om de hoek komt kijken. Zij (mijn innerlijke criticus is een zij, maar misschien is het bij jou wel een hij) komt met allerlei argumenten om me ervan te weerhouden mijn ingeving te volgen, want: Zou je dat nou wel doen? Wie ben jij nou om dit in de wereld te zetten? Moet je niet eerst nog meer leren? Straks vindt niemand het leuk en meldt niemand zich aan? Ik weet het niet hoor, misschien moet je eerst eens even met wat anderen over praten? Er zijn zoveel anderen die hier veel beter in zijn dan jij. Dit is wel heel anders dan anders, hè, wat je nu wilt gaan doen? Zullen mensen het niet gek vinden dat je nou zo ineens weer met wat nieuws komt? Etcetera, etcetera.

En heel eerlijk, ik vind dat super frustrerend. Want ik heb daar helemaal geen zin.

Ik heb helemaal geen zin in een innerlijke criticus die mijn plannen dwarsboomt. En dus stel ik me met dank aan Margaretha Schokker voor dat ik mijn innerlijke criticus even op vakantie stuur. Lekker naar een tropisch eilandje, met een cocktailtje in de hand. Lekker genieten, zodat ik mijn gevoel en mijn intuïtie alle ruimte kan geven.

Wist je dat je ook om ingevingen kunt vragen?

Als je mij al wat langer volgt, weet je dat ik me het afgelopen jaar behoorlijk in de wet van de aantrekkingskracht heb verdiept, in onze plek in het universum en hoe ik mijn eigen realiteit kan creëren. Ik heb in deze periode heel veel over mezelf geleerd, oud zeer en oude overtuigingen blootgelegd en geheeld, blokkades ontdekt en opgelost en heel veel geleerd over hoe ik het universum “voor me” kan laten werken – of eigenlijk hoe ik met het universum kan samenwerken.

En een van de dingen die ik heb geleerd, is dat ik het universum ook heel bewust om hulp kan vragen. En dat vond ik me toch lastig, zeg! Poeh, want jeetje, hoe kun je nou hulp vragen aan iets waar je eigenlijk helemaal niets van begrijpt en dus ook helemaal niet weet of er wel echt iets is en je al helemaal niet kunt voorstellen dat je er hulp van kunt verwachten?

Maar met vallen en opstaan heb ik er lol in gekregen en ben ik het als een leuk spel gaan zien. Want wat heb je te verliezen? En hoe gaaf is het als je van hoger af wat extra hulp krijgt? Ik ben er in elk geval heel blij mee. En inmiddels vraag ik het universum dagelijks om hulp – om hulp bij dingen die ik lastig vind, om me net even dat extra steuntje in de rug te geven of dat extra beetje zelfvertrouwen dat ik ervoor nodig heb, of om inzicht in hoe ik met bepaalde situaties om kan gaan, wat ik kan doen om dichter bij mij dromen te komen, enzovoorts. En op de gekste momenten komen de inzichten bij me binnen – onder de douche, in bad, tijdens het wandelen, als ik rustig op de bank zit met een boek of een tijdschrift (dat laatste vind ik wel eens irritant, want van lezen komt dan niet altijd wat).

Waar zou jij om vragen als je het universum om hulp zou kunnen vragen?

Mijn laatste ingeving...

Afgelopen week was het weer eens zover. Het was sowieso een wat bijzondere week. Een week waarin er allerlei kwartjes vielen. Het eerste kwartje viel tijdens een livestream van Maartje Koper waarin ze praatte over flow, over hoe we ons hoofd laten voorkomen dat we in flow zitten. Over hoeveel lichter we kunnen werken als we steeds weer vragen “Welke actie kan ik nu nemen die me verder helpt”, te voelen wat er komt en ons dan alleen aan die taak te wijden en vervolgens diezelfde stappen weer te doorlopen. Over hoe we veel te veel alles willen uitdenken en tot de puntjes willen uitzetten, terwijl dat soms helemaal niet de natuurlijke flow van stappen is. En tik, daar viel het kwartje, die kwam even binnen. Ik wil zo graag mijn hart en mijn intuïtie de leiding geven, maar onbewust heeft mijn hoofd nog steeds heel duidelijk de leiding – dat is natuurlijk ook jaren zo geweest en veranderen kost nou eenmaal tijd.

Dat was stap 1. Vervolgens had ik vrijdag een lang telefoongesprek met Margaretha Schokker over dit onderwerp – van hoofd naar hart. En daar vielen een hele rits kwartjes. Het mooiste was toen zei zij dat mijn hoofd maar eens op vakantie moest. Daar kwamen bij mij gelijk geweldige beelden naar boven – een tropisch eiland, cocktails, een wit zandstrand en ik voelde hoe de ontspanning door mijn lijf trok, mijn hoofd lichter werd en er een kriebel in mijn buik kwam. Alsof mijn intuïtie wakker werd en zich eens even lekker uitrekte.

De Lief Voor Jezelf 7-daagse

En vanaf vrijdagavond volgende de ingevingen zich in rap tempo op.
En zo gebeurde het dat ik zaterdag ineens een hele 7-daagse op papier kon zetten.

Een zevendaagse die vanuit mijn hart komt, omdat ik het zo belangrijk vind dat we als vrouwen vooral ook heel lief zijn voor onszelf.

Als introverte en gevoelige vrouwen zijn we ons zo bewust van wat anderen nodig hebben en vinden we het zo fijn om anderen te helpen en voor ze te zorgen, dat we zelf genoeg nemen met de schaarse momenten die er voor onszelf over blijven. En ik vind dat we daar maar eens verandering in moeten brengen.

Ik vind namelijk dat we onszelf op de eerste plaats mogen zetten en dat wanneer we dat doen het mes aan twee kanten snijdt: We zitten zelf veel beter in ons vel en zijn ons veel bewuster van wat wij nodig hebben en hoe we ook goed voor onszelf kunnen zorgen zodat we meer plezier en meer energie hebben. En aan de anderen kant hebben we daarmee ook meer ruimte en energie om anderen te helpen. Want hoe goed kun jij anderen helpen, wanneer je zelf eigenlijk helemaal op bent.

Daarom ga ik je vanaf Valentijnsdag zeven dagen lang inspireren met filmpjes, verhalen en korte opdrachten om veel liever voor jezelf te zijn, zowel in wat je denkt en tegen jezelf zegt als in wat je voor jezelf doet en de tijd die je voor jezelf neemt. Zeven dagen lang elke dag een mail in je inbox en toegang tot een Facebookgroep waarin je met andere deelnemers ervaringen kunt uitwisselen en elke dag kans maakt op leuke prijzen.

Wat zeg je ervan? Geef jij jezelf dit jaar met Valentijnsdag een heel mooi cadeau?
Meld je dan snel aan voor de GRATIS  Lief Voor Jezelf 7-daagse!

Lief Voor Jezelf 7-daagse

Geef een reactie

Required fields are marked *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.