Article
1 comment

Ondernemen zoals jij dat wilt = de leiding nemen

Ondernemen zoals jij dat wilt = de leiding nemen. Hoe doe je dat?

Ondernemen zoals jij dat wilt staat of valt met leiderschap over je eigen leven: de leiding nemen, je niet klakkeloos laten leiden door wat anderen zeggen. Natuurlijk luister je wel naar anderen, maar je blijft altijd voelen wat voor jou belangrijk is.

Een ander kan wel zeggen dat je het zus of zo moet doen, maar zo werkt dat niet. Het is als (gevoelige) introvert vaak lastig om je niet te laten leiden door wat anderen zeggen. Je ziet van alles om je heen gebeuren, je leest veel, je kijkt veel, je hoort veel en dat kan je heel makkelijk overspoelen. En ja, hoe blijf je dan bij jezelf?

De kracht van flowschrijven

Een goede manier om te onderzoeken hoe jij zelf over iets denkt of om orde te scheppen in de chaos van je gedachten en gevoelens is schrijven vanuit flow. Vanuit flow schrijven wil zeggen dat je schrijft zonder erbij na te denken. Je zet je pen op papier en laat de woorden als vanzelf komen. Je haalt je pen niet van papier, maar schrijft gewoon door tot je voelt dat je klaar bent. Je neemt geen pauzes, leest niet terug, corrigeert geen fouten, maar gaat gewoon door. Zo voorkom je dat je in je hoofd gaat zitten en toch je eigen woorden gaan censureren.

Als je blind kunt typen, kun je dit trouwens ook prima op je computer doen. Probeer dan ook vooral te schrijven zonder naar je scherm te kijken. Zet ook even de spellings- en grammaticacontrole tijdens het typen uit, zodat je niet wordt afgeleid door eventuele rode kringeltjes. Zelf doe ik het liever met de laptop, omdat mijn hand het schrijven gewoon niet meer gewend is. Ik krijg echt fikse kramp in mijn hand als ik lang schrijf.

Ik merk vaak dat de gekste dingen naar boven komen. Van die gedachten die ergens in je achterhoofd zitten waar je je eigenlijk niet bewust van bent. Tijdens het schrijven blijken die gedachten dan ineens heel waardevol te zijn . Soms komen er ook ineens teksten uit mijn vingers vloeien waarvan ik me echt afvraag waar ze vandaan komen.

Hoe doe je dat, flowschrijven?

Kies een moment dat je echt even de tijd en de rust hebt om een poosje te gaan zitten. Zoek een rustige plek op waar jij je prettig voelt en steek eventueel een (geur)kaarsje aan of wat wierook. En zorg ook dat je niet gestoord kunt worden, zet alle meldingsgeluiden op je telefoon en/of computer uit en laat de andere mensen in je omgeving weten dat je even niet gestoord wilt worden.

Zelf vind ik het soms ook fijn om een muziekje op de achtergrond aan te zetten. Mijn voorkeur gaat daarbij uit naar instrumentale (vaak klassieke) muziek of mantramuziek. Een van mijn absolute favorieten is de muziek van Snatam Kaur met het mantra “Ong namo guru dev namo”.

Waarbij “Ong namo” staat voor: Ik buig voor, ik doe een beroep op de oneindige creativiteit.
“Guru dev namo” staat voor: Ik buig voor, ik doe een beroep op de oneindige wijsheid.

Je kunt het mantra hier beluisteren:

Neem een vraag of een onderwerp in gedachten, adem een paar keer diep in en uit, zet je pen op papier of je vingers op het toetsenbord en start met schrijven. En blijf schrijven tot je “leeg” bent. Laat de gedachten komen en gaan en de woorden vloeien…

En nu ben ik benieuwd...

Hoe vond je het? Kwamen er verrassende dingen naar voren?
Ik ben heel benieuwd hoe je het vond en of het iets is wat je vaker zou willen gaan doen.
Laat je het me hieronder even weten?

Download mijn gratis e-book!

Energiemanagement voor introverte ondernemers

In drie stappen help ik je meer grip te krijgen op je energie.
Meer balans tussen energievreters & energiegevers om zo af te rekenen met op de loer liggende energieburn-out.

Laat hiernaast je gegevens achter om het e-book te kunnen downloaden!

 

Energiemanagement voor introverte ondernemers

1 Comment so far

  1. Pingback: In zes stappen van idee naar resultaat - Tineke Blokzijl

Geef een reactie

Required fields are marked *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.