Article
0 comment

Routeplanner ervaringen: Linda Aarts

routeplanner - ondernemen - route - introvert - ondernemer - ervaringen

Een poosje geleden kreeg ik de vraag van een Routeplanner of ze eens een gastblog voor me zou mogen schrijven over haar route naar het ondernemerschap en haar worsteling met de balans tussen wat zij zelf wil en wat er van haar werd “verwacht”.

Vorige week kreeg ik het blog in mijn mailbox en werd ik er een beetje stil van. Omdat het ineens ook behoorlijk over mij ging en ik dat toch altijd een beetje ongemakkelijk vind. En dus duurde het even voor ik er daadwerkelijk mee aan de slag ging om het op mijn website te zetten. Omdat mijn innerlijke criticus er nogal wat over te zeggen had – jeetje, wat zullen mensen wel niet zeggen als je zo’n lovend verhaal op je website plaatst, is dat niet veel te opschepperig? Dat zet je dan toch gewoon ergens in een hoekje, zodat het niet zo opvalt?

Vandaag was ik eindelijk zover dat ik haar met een kop thee en een koekje de mond heb gesnoerd. Het advies wat ik anderen ook altijd geef (met dank aan Evelyn Prins van Onbeperkt Puur), want ja, je mag jezelf laten zien en je mag laten zien dat mensen blij met je zijn.

Dus… veel leesplezier!

Toen ik in april voor het eerst in gesprek ging met mijn innerlijke criticus, had ik nooit kunnen verwachten dat ik een half jaar later als ondernemer achter mijn laptop dit verhaal zou zitten typen. En dat mijn leven zo oneindig veel leuker zou zijn geworden!

Wat wil ik nou eigenlijk?

Een halfjaar geleden zat ik vast. Ik, die zoveel waarde hecht aan vrijheid en zelf je keuzes kunnen maken, zat helemaal vast. Ik voelde me opgesloten. Onbelangrijk, onbegrepen, en soms zelfs ongewenst. En ik dacht, is dit het nou? Ga ik dit de rest van mijn leven doen? Er moet toch méér zijn dan dit?

Waar word ik nou eigenlijk gelukkig van?

Ik keek eens goed naar mezelf en groef tot in mijn jeugd. Uren spendeerde ik achter mijn eerste WordPerfect programma om de meeste fantasierijke verhalen uit mijn toetsenbordje te rammelen. Dáár werd ik gelukkig van. Schrijven, dat wilde ik doen! Tuurlijk had ik al een uitstapje gemaakt naar een redactie, waar mijn zelfvertrouwen in het schrijven danig werd beschadigd. Maar aangezien er voldoende mensen waren die wel waarderen dat en wat ik schrijf, besefte ik me ineens dat de mening van één of twee personen niet automatisch feiten zijn. Met dat besef kon ik me openstellen voor nieuwe mogelijkheden. En ging er een nieuwe wereld voor me open.

Waarom ben ik ondernemer?

De groei naar een onderneming was geleidelijk. Ik besefte me dat ik zulke specifieke dingen wilde doen, daar was geen baan in te vinden. Belangrijker nog, ik wilde het doen op mijn manier. In mijn eigen tempo, rustig aan opbouwen. Dat is voor mij zeker mogelijk omdat ik ook nog steeds een baan in loondienst heb. Rustig aan opbouwen is een relatief begrip, want een baan en een onderneming betekent veel doen in de avonduren. Maar weet je, als je iets doet wat je leuk vindt, voelt het niet als werk.

Mijn ultieme doel is, doen wat ik leuk vind met voldoende tijd voor mijn kinderen. Momenteel hebben we een hectisch leven en zie ik de kinderen doordeweeks veel te weinig. Hoewel ik met de kinderopvang erg blij ben, had ik liever de BSO niet nodig gehad. Mijn droom is om te werken tijdens schooltijden en eventueel nog wat in de avonduren. Daar ben ik nog lang niet, dat besef is er zeker, maar stap voor stap ga ik er dichterbij komen.

Tineke’s Routeplanner

En dat doe ik niet alleen! Na wat wikken en wegen, vroeg ik Tineke me te helpen om mijn focus te helpen houden, en mij te begeleiden tijdens mijn eerste verkenning in het ondernemerschap. Ik neem deel aan haar Routeplanner programma. Haar verhaal en de persoonlijke benadering van het programma trokken me enorm aan. En ik heb er geen seconde spijt van gehad.

Tineke weet als geen ander de kern van de boodschap te benaderen. Ze stelt je vrijwel meteen op je gemak en weet al heel snel tot de kern te komen. Ze zet me aan het denken over hoe ik iets wil aanpakken en geeft me inzichten en ideeën waar ik zelf nog niet op was gekomen. Haar programma is iets waar ik me aan vast kan houden in een gigantische wereld van informatie, afleiding en indrukken. Als een baken in een woeste zee waar ik me aan vast kan klemmen als het me even een momentje teveel wordt – zij blijft de rust zelve en weet dat fantastisch over te brengen. En me daarop weer terug te zetten op het goede pad. Het kiezen van Tineke als coach is een van de beste keuzes geweest die ik heb gemaakt als ondernemer.

Er is dus een hoop gebeurd in een half jaar; ik heb veel plannen gemaakt (en veranderd en geschrapt), maar feit blijft: ik heb een eigen onderneming. En daar ben ik heel blij mee!

En van dit soort verhalen word ik toch zo blij. En nee, niet eens zozeer van de behoorlijk lovende, rode wangen oproepende beoordeling onderin – hoewel ik die natuurlijk ook heel leuk vind.

Maar vooral om (ook tussen de regels door) te lezen hoe zij is gegroeid en hoe ze heeft ontdekt wat zij écht wil en dat ze het ook echt op haar eigen manier mag gaan invullen. Eigen-wijs haar eigen route mag gaan afleggen in het ondernemerschap. Dat is namelijk waar het voor mij om draait – jouw eigen route, vanuit jouw hart en intuïtie, ondernemen zoals dat bij jou past en zoals jij dat leuk vindt, zodat ondernemen leuk, licht en moeiteloos wordt én blijft.

En ik raad jullie ook zeker aan om Linda in de gaten te gaan houden. Zij heeft zulke mooie plannen als schrijfster, blogger en fotograaf. Je kunt haar volgen via: www.voorhetslapen.nl.

Geef een reactie

Required fields are marked *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.