Article
0 comment

Stilstaan is géén achteruitgang

Stilstaan is geen achteruitgang

De laatste tijd komt het thema stilstaan steeds vaker terug in mijn werk en mijn leven. Op allerlei manieren kom ik met stilstaan in aanraking. Gisteren nog trok ik voor iemand op Facebook de onderstaande kaart uit de Ontdek en realiseer je droomdoelen kaartenset van Dolly Heuveling van Beek.

En boy, wat riep dat een weerstand op bij degene voor wie ik de kaart getrokken had. Dat is natuurlijk ook een gevleugelde uitspraak in de zakenwereld “stilstand is achteruitgang” – altijd maar doorgaan, je ontwikkelen, groter, meer, vernieuwend, enzovoorts. Stilstaan is niet goed, dan gebeurt er niets, dan verlies je momentum en val je terug.

Wat gebeurt er als je altijd maar doorgaat?

Maar is dat wel zo? Want wat gebeurt er als je altijd maar doorgaat en doorgaat, steeds maar verder doorgaat, continu maar nieuwe dingen ontwikkelt, zonder de tijd te nemen om stil te staan bij hoe dat voelt en waar je mee bezig bent, zonder de tijd te nemen na te denken of je nog doet waar jouw hart sneller van gaat kloppen (ja, sneller kloppen doet het waarschijnlijk wel, maar dan van de stress).

Tijd om het stof te laten neerdwarrelen

Voor introverte ondernemers is het volgens mij juist ontzettend belangrijk om regelmatig stil te staan. Regelmatig de tijd te nemen om tot rust te komen, het stof te laten neerdwarrelen en je af te vragen en te voelen of je nog echt doet wat je wilt. Of dat wat je doet nog echt past bij wie jij bent en of je er wel echt energie van krijgt en gelukkig van wordt.

In de waan van de dag krijgt het hoofd zo makkelijk voorrang en dat zegt toch vaak dat we door moeten gaan, dat we goed moeten kijken naar de hele zichtbare ondernemers die het heel goed doen en dat wij als we het dan maar net zo doen als zij ook zo succesvol kunnen worden. En dus gaan we maar door, overschreeuwen we onszelf misschien wat op Facebook, zetten we nieuwe producten of diensten op omdat die zakelijk slim zijn, negeren we de stemmetjes diep van binnen die fluisteren dat ze dit helemaal niet zo op deze manier willen.

En ongemerkt drijven we steeds verder weg bij wat we echt willen, omdat wat we echt willen “niet goed genoeg” is, niet “past bij een echte ondernemer”. En we negeren de signalen die ons lijf ons geeft, de vermoeidheid, de prikkelbaarheid, de buikpijn, de hoofdpijn, de vastzittende schouders, enzovoorts.

Ik zie het juist helemaal andersom:

Zonder stilstaan géén vooruitgang

Als introverte, gevoelige ondernemer zijn momenten van rust en stilte, en balans tussen inspanning & ontspanning juist voorwaarden voor vooruitgang – voor echte, duurzame vooruitgang en ontwikkeling.

Want ja, natuurlijk kun je vanuit je hoofd ook vooruitgang creëren, maar ontwikkeling en vooruitgang op die manier kosten ontzettend veel energie. Omdat dat wat je doet niet helemaal aansluit bij wie jij bent, wat jij wilt en wat je nodig hebt. En waar iets scheef zit, stroomt het niet. Wanneer je vanuit je hart werkt, je intuïtie volgt en kunt ontwikkelen vanuit rust en balans op een natuurlijke manier, voelt dat veel lichter – het gaat veel vloeiender.

Stilstaan ligt voor mij aan de basis van mijn eigen route.
En aan het lopen van mijn eigen route – steeds weer naar binnen keren en rust nemen om te kijken en te voelen of ik nog op mijn eigen route loop of dat ik stiekem toch weer in de gebaande paden ben beland. Stilstaan om te voelen of ik nog blij word van wat ik doe en wat er eventueel beter kan.

Om zo mijn eigen route steeds meer te verdiepen en steeds beter in mijn systeem te verankeren. Juist zodat ik mij verder kan ontwikkelen en mijn aanbod nog verder kan verfijnen, zodat ik vanuit mijn ware kracht werk en zo andere introverte ondernemers nog beter kan helpen om hun eigen route te ontdekken, creëren en te lopen.

En jij? Hoe vaak sta jij stil?

En omdat ik weet hoe ontzettend lastig het is om in je drukke, dagelijkse leven de tijd te vinden en te pakken om echt eens in alle rust aan jouw eigen route en jouw eigen bedrijf en ontwikkeling te werken, organiseer ik 21 en 22 november 2018 weer een Routeplanner Retreat (my dream come true).

Routeplanner Retreat
Twee dagen lang ga ik met vier vrouwen op een prachtige plek in Drenthe weg uit de drukte. Twee dagen in een heerlijke cocon relaxen, dromen en aan je eigen bedrijf werken. Twee dagen lang in alle rust en focus aan het werk – wandelingen maken in de mooie omgeving, lekker eten en werken aan de grote tafel met het mooie uitzicht, heerlijk opgekruld op de bank bij de gashaard mooie gesprekken voeren over wie we zijn, wat we willen, hoe onze bedrijven moeten worden.

Twee dagen waarin ik er helemaal voor jou ben, waarin we als groepen dingen gaan doen, maar waarin er vooral ook heel veel ruimte is voor persoonlijke aandacht, sparren, meedenken, enzovoorts.

Zodat jij na twee dagen heerlijk uitgerust en met een duidelijk plan voor de komende maanden om jouw eigen route te gaan volgen terug naar huis te rijden – helemaal opgeladen om te gaan werken zoals JIJ dat wilt.

Mocht jij nu denken, wauw, dat lijkt me heerlijk daar wil ik bij zijn! Kijk dan gauw hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Required fields are marked *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.