Article
2 comments

Ultieme kwetsbaarheid: je hart volgen

je hart volgen

Vanochtend had ik het ineens, zo’n inzicht dat inslaat als de bliksem. Hoe heb ik dit niet kunnen zien? Dé reden waarom het zo moeilijk is om je hart te volgen.
Omdat je zo ongelofelijk kwetsbaar bent als je dat doet. Want elke negatieve opmerking die je krijgt en elke afwijzing die je voelt, slaat een krater in je zelfvertrouwen. Omdat het dan echt om JOU gaat, omdat dat wat je dan doet is wie JIJ bent.

Want als jij echt je hart volgt, gebeurt het geregeld dat je iets gaat doen waarvoor je niet hebt gestudeerd, waarvoor je misschien niet altijd de juiste papieren hebt, waarin je geen aantoonbare ervaring hebt.

Nee, het zijn juist de dingen die je je hele leven al goed kan, de dingen die voor jou zo gewoon zijn dat het je niet eens meer opvalt. De talenten die anderen jou soms toedichten, maar die je zelf helemaal niet als zodanig herkent.

Innerlijke criticus

En dat alles is kolen op het vuur van je innerlijke criticus, van je hoofd. Want ja zeg, hoe haal je het in je hoofd om te denken dat jij hier geschikt voor bent, dat je echt iets bijzonders te bieden hebt, dat jij mensen kunt helpen door gewoon te zijn wie je bent en te doen wat je al jaren tussen neus en lippen door hebt gedaan? Zomaar, en dan durf je er nu ook nog eens geld voor te gaan vragen?

Daar heb je toch niet voor gestudeerd? Dat kan je toch helemaal niet verkopen? Hoe verzin je het? Je hebt een vaste baan, je hebt een vast inkomen en dan wil je gaan ondernemen? Het is misschien leuk voor erbij als hobby, maar ik zou er m’n vaste baan maar niet voor opgeven.

Herkenbaar? Heeft jouw innerlijke criticus ook zo’n grote mond. En kruip jij daardoor ook veel te vaak gauw maar weer terug in je schulp, terug naar het bekende, dat wat je aantoonbaar kunt, waar je voor hebt geleerd en voor betaald wordt.

Dat klinkt heel fijn en veilig zo’n vaste baan of een succesvolle onderneming, maar die dromen en die ingevingen heb je niet voor niets. Zeker niet als je eigenlijk helemaal niet zoveel plezier meer beleeft aan dat wat je doet, als je steeds vaker met tegenzin naar je werk gaat en doodmoe thuiskomt.

Dromen, dromen, dromen en niet doen

En je probeert het wel hoor, je zet af en toe wel stappen.
Je zet je dromen wel eens op papier en kijkt er af en toe verlangend naar.

Maar toch zet je steeds niet de stap om er echt voor te gaan.
Omdat het eng is, omdat je twijfelt, omdat je niet weet of je wel goed genoeg bent. Omdat je niet weet of mensen echt wel op je zitten te wachten, omdat je nog niet kunt overzien of het gaat opleveren wat je hoopt dat het zal gaan opleveren.

En dus zet je je dromen steeds weer in de ijskast.
En trekken ze steeds harder aan je.
Tot je eindelijk die eerste stap durft te zetten, en nog een stap, en nog een stap en dan gebeurt er iets en zet je twee stappen terug.

Iemand maakt een opmerking, heeft commentaar op wat je doet en dat voelt als een stomp in je maag. Zie je nou wel?! Je bent niet goed genoeg, je kunt dit helemaal niet.

Van kwetsbaarheid naar kracht

Zelf heb ik dat ook heel lang gedaan en zo af en toe gebeurt het me nog. Ik heb me nooit vaker zo onzeker gevoeld als sinds ik coach ben. Een het voelt heel raar om dat te zeggen, omdat het iets is waar ik me stiekem weleens voor schaam. Daar zou ik toch helemaal geen last meer van moeten hebben? Aldus mijn innerlijke criticus.

Maar hé, ik ben ook maar een mens en nog een gevoelig tiepje ook. En heel eerlijk, ik denk dat elke ondernemer die vanuit zijn hart en zijn passie onderneemt weleens struikelt en weleens zo’n stomp in je maag moment ervaart, omdat dat wat je doet zo dicht bij jou ligt.

En dat is ook niet erg, die kwetsbaarheid hoort erbij.
Hij houdt je ook scherp.
Op zo’n moment mag je je afvragen of je echt nog op jouw eigen pad zit, of je nog steeds echt doet wat je hart je ingeeft?

En vanuit die kwetsbaarheid mag je weer opstaan en je kracht tonen. Want wat je doet, doe je niet voor niets. Jij hebt iets te doen hier op aarde, jij hebt iets te bieden aan de mensen die hier leven, iets wat alleen jij kunt doen.

En andere mensen mogen daar van alles van vinden, maar vaak zegt het meer over hen dan over jou. Zij kunnen jouw boodschap niet ontvangen, misschien hebben ze jouw boodschap niet nodig of ben jij niet de geschikte persoon om die boodschap aan hen door te geven.

En dat is helemaal niet erg.
Want je bent er niet voor iedereen, je bent er voor de mensen die bij jou horen, die bij jou passen, die jij kunt helpen. En als jij gewoon jouw eigen ding blijft doen en het lef hebt om jezelf te laten zien en jouw verhalen te blijven delen, zullen de juiste mensen op jouw pad komen.

Dus omarm die kwetsbaarheid en die angst om niet goed genoeg te zijn of afgewezen te worden, maar laat je er niet door weerhouden om te doen wat je hart je ingeeft. Je bent er niet voor niets en je doet niet voor niets wat jij doet.

Durf te dromen en durf je dromen waar te maken en geef niet op als het eng of spannend of moeilijk is. Voel je vrij om jezelf te zijn en jouw verhalen te vertellen, geloof me, ze zijn belangrijk!

Wat zou jij doen als je echt je hart zou volgen?

Ben jij een dromer en voel jij dat het NU tijd is echt werk te gaan maken van die dromen? Maar weet je nog niet zo goed hoe?

Meld je dan nu aan voor mijn Dream Tea op 12 september en ga een hele dag in een kleine groep aan de slag met je dromen.

We gaan ze in kaart brengen en ik ga je leren hoe je ze in je eigen tempo en op jouw manier kunt gaan realiseren, zodat jij aan het eind van de dag vol vertrouwen jouw eigen stappen kunt gaan zetten op weg naar jouw droombedrijf en je droomleven.

Dream Tea

2 Comments

Geef een reactie

Required fields are marked *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.