Article
2 comments

Word de baas in jouw eigen bedrijf

Baas in je eigen bedrijf - introvert - wat wil jij - gevoelig, hooggevoelig

Afgelopen weekend ben ik naar het Geld is Liefde event van Maartje Koper geweest. Een event over manifesteren, over creëren en natuurlijk ook over geld (al speelde dat eigenlijk maar een hele klein rol). Maar bovenal een event dat draaide om ondernemen en geld verdienen als jezelf. En dat sprak mij, eigen-wijze introverte en gevoelige ondernemer die ik ben, natuurlijk enorm aan. Voor mij draait dat ook heel erg om de baas zijn in je bedrijf. Ben jij degene die aan het roer staat of laat je je leiden door de voorbeelden, systemen en stappenplannen van succesvolle ondernemers om je heen?

Als introverte en gevoelige ondernemer zijn we nou eenmaal vaak heel gevoelig voor wat de buitenwereld van ons verwacht (of dit nou zo is of dat wij alleen maar denken dat het zo is). We laten ons makkelijk meeslepen door wat we voelen en vergeten ons daarbij nogal eens af te vragen of dat wat we voelen echt is of niet en of het eigenlijk wel van ons is of dat het van iemand anders is.

En ik vind dat het tijd is dat we daar eens afscheid van gaan nemen, want we zijn ondernemers en wij mogen (moeten eigenlijk, vind ik) zelf de baas zijn in ons eigen bedrijf. En als we niet ergens de behoefte in onszelf voelen om echt onze eigen gang te gaan, dan waren we geen ondernemer geworden. Dan waren we wel in loondienst gegaan of gebleven en hadden we gewoon naar onze baas geluisterd en gedaan wat hij of zij ons opdroeg.

Laten we eens even eerlijk gaan kijken naar onszelf en hoe wij als ondernemer bezig zijn. Ik heb drie eenvoudige opdrachten voor je om je te helpen om te starten met echt de leiding te nemen in je bedrijf.

Zeg nou eens eerlijk…

Wat wil jij?

Als jij diep naar binnen kijkt en je afvraagt hoe jij als ondernemer wilt werken, wat komt er dan in je op? Hoe wil jij dat jouw leven als ondernemer eruitziet? Neem daar eens even een paar minuten de tijd voor.

Pak pen en papier, adem een paar keer diep in en uit en stel jezelf dan de vraag, Wat wil ik als ondernemer? Wat wil ik wel en niet doen? Hoe wil ik werken? Hoeveel? Met wie? Waar? Hoe? En laat je pen gewoon het werk doen, schrijf gewoon door zonder je pen van het papier te halen tot je merkt dat er niets meer komt.

Laat dat wat je geschreven hebt dan even een nachtje rusten en pak het er de volgende ochtend even weer bij. Lees het eens door en voel wat het met je doet? Voelt het licht? Word je er blij van? Mooi!

Ga dan nu door naar de tweede opdracht.

Hoe is het nu?

Nu gaan we kijken naar hoe het op dit moment gesteld is met jouw bedrijf.  Denk eens terug aan wat je het afgelopen jaar of de afgelopen maanden hebt gedaan.
Wat voor opdrachten en werkzaamheden heb je gedaan?
Met wat voor klanten heb je gewerkt?
Hoe voelde je je daarbij?
Wat bepaalde jouw koers voor jouw bedrijf?
Bepaalde je die zelf of liet je je leiden door systemen en stappenplannen van anderen?
En werkten de processen die je de afgelopen tijd hebt gevolgd voor jou?

Leg dat wat je nu hebt opgeschreven eens naast wat je gisteren hebt opgeschreven. Hoe voelt dat naast elkaar? Ligt het dicht bij elkaar of ver uit elkaar? Wat voel jij bij het lijstje wat je daarnet hebt gemaakt? Voelt het licht of voelt het zwaar? Is het van jou of ben je in de schoenen van een ander gestapt.

En passen die schoenen je dan wel zo goed? Of zijn ze te groot, of misschien knellen ze juist wel heel erg en ben je toe aan een groter paar schoenen.

Wie ben je als je de baas bent in jouw bedrijf?

En nu is het tijd om te kijken wat er moet veranderen om echt de baas te worden in jouw bedrijf. Wat ga je wel en niet meer doen? En heel belangrijk wie ben jij als je écht de baas wordt in jouw eigen bedrijf?

Hiervoor ga je nog weer een lijstje maken.

Een lijstje met zinnen die allemaal beginnen met:

“Ik ben de persoon die…”

Wat doe jij als jij jouw bedrijf helemaal leidt zoals jij dat graag zou willen. Als jouw bedrijf jou echt als een op maat gemaakte jas past. Als de introverte ondernemer in jou helemaal in balans is en jij moeiteloos en licht door je dagen heen vliegt en alleen maar die dingen doet die jou voeden en die jij écht leuk vindt.

Je kunt hierbij denken aan dingen als:
Ik ben de persoon die volledig op haar intuïtie durft te vertrouwen.
Ik ben de persoon die haar droomklanten met haar teksten precies in het hart raakt.
Ik ben de persoon op wie mijn droomklanten stiekem een beetje verliefd zijn.
Ik ben de persoon die altijd inspiratie heeft voor nieuwe updates, blogs en video’s.
Enzovoorts…

Ik ben heel benieuwd naar jullie uitkomsten.
Ben jij al echt de baas in je bedrijf of heb je nog flink wat werk te doen voor je zover bent? En ben je bereid om dat werk echt te gaan doen?

En natuurlijk ben je er na deze drie oefeningen nog niet, maar ik hoop wel dat ik je hiermee aan het denken zet. Dat ik je inspireer om eens kritisch naar jezelf en je bedrijf te kijken en na te denken over hoe jouw droombedrijf eruitziet.

2 Comments

Geef een reactie

Required fields are marked *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.